DATE BIOGRAFICE
Cristian Bence-Muk s-a născut la Deva în 31 august 1978. A studiat vioara la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” din Deva cu prof. Soltan Viorel, iar între 1997 şi 2002 a studiat Compoziţia în cadrul Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca, la clasa prof. univ. dr. Hans Peter Türk. A fost bursier al Fundaţiei Sigismund Toduţă (1999) şi al Academiei Internaţionale Bach din Stuttgart (2000).
A participat la cursuri de compoziţie de vară cu Petr Kotik şi Marek Kopelent (Republica Cehă, 2000), cu Pascal Bentoiu, Aurel Stroe şi Dan Dediu (România, 2003). Între anii 2002 şi 2005 şi-a realizat studiile doctorale sub îndrumarea acad. prof. univ. Dr. Cornel Ţăranu, şi în data de 13 mai 2005 a susţinut prezentarea publică a tezei de doctorat, obţinând titlul de doctor în Muzică, specializarea Creaţie muzicală, cu distincţia „Summa cum laudae”.
Între anii 2006 şi 2007 a iniţiat şi condus în calitate de director de proiect un grant de cercetare finanţat de C.N.C.S.I.S („Investiţii analitice şi creatoare în genurile balet şi simfonie de cameră din componistica naţională şi universală contemporană”), proiect selectat printre cele mai bune granturi finalizate la 31 decembrie 2007. Între anii 2010 și 2013 a inițiat și condus cel de-al doilea proiect de cercetare finanțat de C.N.C.S. („Impactul artistico-social al creației muzicale contemporane în secolul al XXI-lea prin prisma relației creator-interpret-public consumator”), proiect aflat încă în derulare.
Din 2002 este angajatul Academiei de Muzică din Cluj-Napoca, mai întâi în calitate de preparator universitar, din 2005 ca şi asistent universitar, iar din 2009 până în prezent ca și lector universitar la disciplinele Forme şi analiză muzicală, Armonie (cursuri de licență), Aranjament vocal-instrumental și Educație interculturală – metafora sonoră în muzica europeană (cursuri de master).
Creaţia sa cuprinde muzică vocal-simfonică, balet, operă, muzică de cameră şi muzică corală. Lucrările sale au fost interpretate în România, Franţa, Italia, Suedia și Portugalia, fiind imprimate pe CD-uri şi pe DVD.
A publicat piese corale la diferite edituri din Cluj-Napoca, Oradea, Suceava, piesa Psalmi la Ed. Müller & Schade AG, Bern, Elveţia, 2002, precum și diferite partituri orchestrale (2006, 2007) și camerale (2011, 2012) la Editura MediaMusica, Cluj-Napoca.
A obţinut următoarele premii:
Premiul I la Olimpiada Naţională de Muzică – Secţia Muzică Teoretică, Iaşi, 1996;
Premiul I la Olimpiada Naţională de Muzică – Secţia Muzică Teoretică, Reșița, 1997;
Premiul II ex-aequo la Concursul de Compoziţie “Alexandru Zirra”, pentru lucrarea Trio de coarde, Iaşi, 2002;
Premiul I la Concursul naţional de compoziţie corală „Ştefan cel Mare şi Sfânt – 500”, Suceava, 2004;
Premiul de excelenţă pentru tineri compozitori al Uniunii Naţionale a Patronatului Român, pentru oratoriul Apocalipsa şi opera de cameră Moara lui Călifar, Bucureşti, 2005;
Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Asociaţia Cluj – pentru opera de cameră Moara lui Călifar, Bucureşti, 2006.
Premiul II ex-aequo la Concursul Naţional de Creaţie Corală, Ediţia a VII-a, Bucureşti (cu lucrarea Cântări).